Ve čtvrtek se postavil do branky na hřišti Doosan Areny při předzápasovém tréninku a v pátek povede v Plzni v roli kapitána českou reprezentaci v kvalifikačním duelu proti Maltě.

Před tím si rodák z Plzně zachytal naposledy na stadionu mateřského klubu na konci srpna roku 2000 v pátém ligovém kole, jenže v dresu Blšan, kam jako osmnáctiletý přestoupil právě z Viktorie Plzeň.

Vybavujete si ten zápas před dvanácti lety?
Já si pamatuji prakticky všechna utkání, která jsem odehrál, takže nemusím ani dlouho přemýšlet. Utkání skončilo 1:1, pamatuji si i střelce. Prohrávali jsme gólem Pěchoučka, za nás pak vyrovnal Gedeon. Vím, že plzeňský brankář Jirka Vosyka chytal v tom utkání velice dobře, zneškodnil další tři naše šance. My jsme tenkrát v tom zápase mohli vyhrát.

Jako plzeňský odchovanec jste v osmnácti letech chytal poprvé ligu na hřišti mateřského klubu v dresu soupeře. Jaký to byl pro vás pocit?
Bylo to zvláštní v tom, že jsem chytal doma v Plzni, ale v jiném dresu. Zajímavé také bylo, že když jsem jako kluk podával při ligových zápasech míče u postranní lajny, nepřišlo mi, jak jsou diváci ve Štruncových sadech vlastně daleko od hřiště.

Bude pro vás utkání v Plzni s Maltou něčím specifické?
Bude to pro mě určitě zvláštní zápas. V Plzni jsem se narodil, naučil jsem se tady hrát fotbal. Mám tu pořád spoustu kamarádů a známých, kteří mě dlouho neviděli chytat na vlastní oči a přijdou se na mě podívat. Je to pro mě tak trochu i srdeční záležitost. A já věřím, že se nám zápas povede i z tohoto pohledu.

Stačil jste se podívat do areálu v Luční ulici, kde se připravuje mládež Viktorie a kde jste jako žák či dorostenec trénoval?
Byl jsem se tam podívat. Od povodní před deseti lety se areál hodně změnil, vypadá trochu jinak. Je ale vidět, že podmínky pro přípravu se pořád zlepšují. Když k tomu vezmu v potaz samotný stadion a jeho okolí, je vidět, že klub urazil velký kus cesty vpřed.

Na koho z mládežnických trenérů nejraději vzpomínáte?
Já bych nerad vybíral jednoho. Vzpomínám na všechny stejně, člověk si pamatuje všechny ty etapy a s tím jdou ve vzpomínkách i trenéři. Celkově na to vzpomínám velice rád.

Co říkáte tomu, že v posledních třech letech se prosadilo osm hráčů do Viktorie do reprezentace?
Tomu hodně pomohl zisk mistrovského titulu a účast Viktorie v evropských pohárech. Pamatuji, že kluci z Plzně byli při prvních startech za národní mužstvo až vyjukaní, ale postupem času, jak sbírali zkušenosti v evropských pohárech, rostlo i jejich sebevědomí. A oni jezdili na reprezentační srazy v úplně jiném rozpoložení než dříve, když tyto zkušenosti ještě neměli.

Jak moc věříte při pátečním utkání s Maltou v podporu plzeňských fanoušků?
Fotbalové prostředí v Plzni se za léta, kdy jsem tu chytal naposledy, hodně změnilo k lepšímu. Po úspěších prvního týmu Viktorie v české lize a úspěšném tažení evropskými poháry panuje v Plzni fotbalové horečka. Navíc je to poprvé, kdy se česká fotbalová reprezentace představí v kvalifikačním zápase v Plzni. Já věřím, že se tohle všechno odrazí i na atmosféře na stadionu a že si zápas s Maltou všichni společně užijeme.