Penalta číslo 1 – Pavel Horváth – neděle 16. března. Běží čtvrtá minuta ligového utkání se Slováckem. Po průniku a přihrávce Stanislava Tecla do šestnáctky soupeře zahrál rukou bývalý viktorián Tomáš Rada a sudí Hrubeš bez váhání nařizuje pokutový kop. Míč si vzal do rukou Pavel Horváth, poslal sice brankáře Slovácka na druhou stranu, ale míč se odrazil od levé tyče branky pod kotlem plzeňských fanoušků a skončil vedle. Výsledek zápasu? Bezbranková remíza.

Penalta číslo 2 – Stanislav Tecl – čtvrtek 20. března. Viktoria vede v odvetě osmifinále Evropské ligy doma nad francouzským Olympique Lyon 2:1. Levý obránce Dabo fauluje v pokutovém území pronikajícího Michala Ďuriše a polský rozhodčí Marciniak nezaváhá ani na okamžik. Penalta. Míč si bere Stanislav Tecl, který předtím poslal druhým gólem Viktorii do vedení. Rozbíhá se na stejnou branku jako čtyři dny předtím jeho spoluhráč Pavel Horváth. A trefuje stejně jako on levou tyč!

„Na penaltu jsem si věřil. Když jsem ji v poslední době kopal, vždycky jsem ji proměnil. Tentokrát jsem selhal,“ sypal si popel na hlavu Stanislav Tecl. Viktoria vyhrála v odvetě nad Lyonem 2:1, ale kvůli porážce v prvním zápase ve Francii 1:4 se s Evropskou ligou rozloučila. Kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby plzeňský útočník pokutový kop proměnil a zvýšil vedení Viktorie na 3:1?

Penalta číslo 3 – Michal Ďuriš – úterý 1. dubna. Slovenský reprezentant si míč na značku pokutového kopu postavil za bezbrankového stavu v závěru prvního poločasu úterního úvodního zápasu čtvrtfinále poháru České pošty proti Jihlavě. Opět mířil na stejnou branku jako jeho dva spoluhráči před ním a dopadl naprosto stejně. Trefil, jak jinak, levou tyč branky pod kotlem plzeňských fanoušků a od ní se míč odrazil vedle. Výhru 1:0 Viktorii nakonec zachránil ve druhém poločase střídající záložník Jan Kovařík.

Třikrát na stejnou branku a třikrát do stejné tyče.

Co s tím? Vyměnit brankovou konstrukci? Nebo požádat údržbáře, aby posunuli levou tyč o půl metru dál, jak v nadsázce radil po utkání s Lyonem obránce Viktorie David Limberský? Nebo snad budou penalty kopat příště trenéři Viktorie, což navrhl opět v nadsázce kouč Dušan Uhrin?

Samozřejmě, že ne. Je to jen fotbal, a i tohle se v něm může prostě stát. Ale kdo teď z hráčů Viktorie zlomí penaltové prokletí levé tyče?

Možná pohárový střelec Jan Kovařík. „Na tréninku nekopu penalty špatně. Klidně bych na ni šel,“ řekl po výhře 1:0 nad Jihlavou.

Držme mu palce!