Ačkoliv jsou lidé, kteří si vánoční nákupy obstarají poblíž svého bydliště, podle mluvčí jihoplzeňských policistů Pavly Soukupové jich většina přesto vyráží do Plzně. „Je to každoroční problém. Je třeba dbát na to, aby lidé měli všechny věci neustále pod kontrolou – kabelku s peněženkou nosit pokud možno zapnutou a mít na ní ruce, finanční obnosy z peněženky si raději rozdělit – část nechat uvnitř, část si dát třeba do náprsní kapsy. Také není dobré věšet si kabelky na nákupní vozík,“ upozornila.

Kromě obchodů ale zloděje můžete potkat třeba na parkovištích. „Už několikrát se stalo, že lidé skládali nákup do kufru auta, někdo jim mezitím z vozu ukradl tašky a třeba i vánoční dárky. Dalším tradičně problematickým místem bývají také dopravní prostředky MHD,“ pokračovala Soukupová.

Na Plzni–severu se podle mluvčího tamních policistů Josefa Aubrechta týká tento problém především Nýřan. „Tam jsou dva velké supermarkety a podobné krádeže v nich nejsou výjimkou. Pokud nechtějí mít jejich zákazníci pokažené svátky, měli by být co nejvíce ostražití,“ zakončil Aubrecht.