Na tísňové lince 112 se pak ozval telefonát, v němž únosce oznámil, že je ve finanční tísni a hodlá přepadnout banku. Krátce nato na stejné číslo volal zajatý mladík. „Sdělil, že muž, který ho přepadl, požaduje tři miliony korun. Částku později zvýšil až na deset milionů. Pod pohrůžkou násilí se pak muž s rukojmím pohyboval asi dvě hodiny po městě,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová.

„Chtěl jsem Petrovi pomoci. Když jsem ale viděl, že ten chlap mává pistolí, vzpomněl jsem si na případ Michala Velíška, kterého v podobné situaci zastřelili v Praze. Schoval jsem se rychle za křoví a volal policii. Když jsem vykoukl, už odcházeli pryč. Ještě teď jsem z toho úplně vedle,“ vypráví Dejmek.

Celou situaci považuje vysokoškolský profesor Milan Dejmek za naprosto šílenou. „Je to tu jako na Divokém západě. Nevěřil jsem, co se může stát na ulici za bílého dne. Měl jsem o něj hrozný strach. Petra mám na volejbal a florbal. Nedokážu si představit, že by ten chlap zmáčkl spoušť. Bylo by to strašné neštěstí,“ dodává.

Násilník podle policejní mluvčí Týmlové není přímo z Plzně, blíže o jeho totožnosti a průběhu zatýkání nechtěla mluvit.

Podle našich informací se policisté k pachateli dostali sledováním signálu mobilního telefonu. Krátce po 13. hodině ho pak plzeňští kriminalisté zadrželi v jedné restauraci v Kollárově ulici v centru města. „Zajistili střelnou zbraň. Nikdo nebyl zraněn,“ doplnila Týmlová. Unesený mladík utrpěl šok, jinak je v pořádku.

S únoscem se pár minut před přepadením setkaly ještě tři studentky. „Naše sekretářka mi říkala, že ho viděla, jak míří pistolí holkám na břicho a něco po nich chce, snad cigarety. Běžela tedy volat policii. Mezitím si to ale pachatel asi rozmyslel a o pár minut později se zmocnil mého studenta,“ dodal Dejmek.

Ozbrojeného útočníka si všimly také kolemjdoucí studentky a recepční. „Když jsem viděla chlapa s pistolí, nevěřila jsem vlastním očím. Holky byly úplně vyděšené. Dostala jsem strach. Nevím, jak tady teď budu sama v noci, doufám, že se mi nestane něco podobného,“ uvažuje žena. Odpoledne, když se všichni dozvěděli, že je mladík v pořádku, oddychli si. „Vážně jsme si mysleli, že ho zabije,“ shodovali se.

Lidé obeznámení s případem nevylučují, že pachatel je psychicky narušený. Násilník skončil v cele předběžného zadržení a dnes 26. října by měl soudce rozhodnout o tom, jestli na něj uvalí vazbu.