Tohle všechno ale musel mladík vyměnit za vazební místnost. Dluhy a nákladný život, na který si ve firmě na Borských polích nebyl s platem dvanácti tisíc schopen vydělat, jej dohnal až k nejtěžšímu zločinu.

Státní zástupkyně Božena Kolářová totiž Zelenku viní z toho, že 28. října loňského roku před sedmou hodinou ranní vstoupil, vyzbrojen dvěma noži, do herny v Plzni na Borech. „Tam zasadil třináct bodných ran čtyřicetiletému barmanovi Petru Novotnému a posléze mu sebral kasírtašku, a tím způsobil škodu přes 145 tisíc korun,“ uvedla státní zástupkyně.

Absolvent gymnázia na Mikulášském náměstí, který se už v minulosti léčil na psychiatrii. Když se pokusil o sebevraždu, tvrdil, že byl k činu dohnán psychickým nátlakem. „Byl jsem závislý na automatech. Pravidelně jsem také chodil do Pamely za prostitutkami. Dlužil jsem peníze bankovním ústavům i různým lidem. Ty osoby mě do všeho dostaly. Bál jsem se jich. Kdybych byl v normálním psychickém stavu, nikdy bych tohle neudělal,“ vypověděl Zelenka v přípravném řízení. Před soudem ovšem své výpovědi začal měnit a posléze znovu odkazovat na svá předchozí slova.

Mladík měl zdravotní i psychické problémy od dětství. „Měl jsem málo kamarádů. Byl jsem taková kasička. Když jsem chtěl kamarády, musel jsem žít ve velkém stylu,“ svěřil se soudu. To jej dostalo i do rozporů s rodiči. „Nabízeli mi, že mi z mé situace pomohou, že budu žít u nich. Měl bych ale na měsíc jen dva tisíce. To je pro mě absolutně nereálné, taková zanedbatelná částka,“ dodal Zelenka.

Proces bude pokračovat i v příštích dnech. Na jeho konci může na Zelenku čekat dokonce výjimečný trest.