Soudní senát jej totiž zprostil obžaloby z toho, že od léta 2004 do letních měsíců následujícího roku měl v baru Kamikadze ve Žluticích dávat nezletilým a mladistvým chovancům tamního ústavu marihuanu. Děti si z ní pak měly balit cigarety a mimo prostory baru je kouřit.

„Obžaloba byla podána právem. To podezření, že pan Novotný chovancům dával marihuanu, tady panovalo. Navíc obžalovaný nepopíral, že by konopí pěstoval. Jenže dokazování bylo složité. Svědci z řad chovanců ústavu mají pověst agresivních dětí, které často lžou, mají problémy ve škole. Na základě důkazů v takové „kvalitě“ nezbývalo nic jiného než vynést zprošťující rozsudek,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Podle něho se Novotný, který v té době pracoval jako barman v podniku Kamikadze s některými chovanci znal. Chodili do baru, kde ovšem nebyli vítanými hosty. Novotný se s nimi několikrát dostal do konfliktu, zejména poté, co mu děti zdevastovaly jeho soukromé políčko s marihuanou.

S verdiktem soudu byl spokojen i Novotného obhájce Jaroslav Krůšek. „Rozsudek je správný. Od začátku jsme tvrdili, že můj klient nic neudělal,“ dodal advokát.

Státní zástupce si ale ve věci odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou.