Na Krajský soud v Plzni se v tomto směru obrátili pouze dva podnikatelé. „V tomto případě se ale nejedná o oddlužení, ale o návrh na konkurz. Ten bude probíhat až na několik úprav stejně jako dříve u konkurzních soudů,“ vysvětlila místopředsedkyně krajského soudu Jana Vyletová.

Rozdíl mezi konkurzním a insolvenčním soudem je podle Vyletové právě ten, že slouží nejen podnikatelům, ale i fyzickým osobám. Návrh na jejich oddlužení může podat nejen věřitel, ale také sám dlužník. Soud pak zadlužené osobě vytvoří splátkový kalendář na pět let, který bude platby korigovat. Jednou z podmínek v tomto případě ale je, že dotyčný bude striktně splátkový kalendář dodržovat. Další, co musí dlužník splnit, aby dosáhl tohoto splátkového kalendáře a tím se zbavil exekutorů, je, že bude v trvalém pracovním poměru.

Insolveční soudy je služba lidem, kteří si také například vzali více spotřebitelských úvěrů a teď je nemohou splácet, protože jejich pasiva už převýšila aktiva.

Někteří lidé se ale v nejbližších dnech k insolvenčnímu soudu chystají. „Rozhodně tohoto využiji. Mám exekuce, musím platit alimenty a výplata, i když jsem si vzal další práci, už mi na to nestačí,“ svěřil se nám čtyřicetiletý Plzeňan, který si ale nepřál uvést své jméno.