Sklady Celního úřadu v Plzeňském kraji přetékají. Jsou plné zboží, které bylo zabaveno pro podezření, že jde o padělky.

„Toto zboží, které většinou pochází ze zemí mimo Evropskou unii, jsme povinni skladovat do doby, než se majitel ochranné známky dohodne s dovozcem zboží,“ vysvětlila mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

V případě, že majitel ochranné známky povrdí, že se o padělky nejedná, je zboží ze skladů uvolněno k další distribuci. Pokud se potvrdí, že je zboží padělané, musí se zlikvidovat.

Nejvíc zaplněné jsou sklady v Chebu, Karlových Varech, Domažlicích a Tachově.

„Například v Chebu máme nyní asi třicet kontejnerů zboží. Pokud by ale bylo nejhůř, můžeme ještě využít velké sklady v Hradci Králové,“ říká Blahutová.

Podle ní jsou právě sklady v pohraničí vytížené nejvíce. Plzeňský celní úřad v letošním roce zajistil 119 kusů nelegálního textilu, 8400 kusů neznačených cigaret a 36 lahví s alkoholem, které neměly pásku nebo kolek. Pro srovnání Celní úřad Domažlice zajistil více než 12 tisíc kusů padělků textilu a 77 tisíc kusů pirátských nosičů.

Na rozdíl od příhraničních tržnic se nelegální zboží na plzeňských tržištích objevuje jen sporadicky, a pokud ho celníci při kontrolách zjistí, tak pouze v malém množství. „V současné době se ve skladech Celního úřadu Plzeň nachází téměř pět a půl tisíce kusů nelegálního textilního zboží, 16 tisíc kusů nekolkovaných cigaret a téměř sedm tisíc lahví nekolkovaného alkoholu,“ vypočítává Blahutová.